106. ГОДИШЊИЦА ТОПЛИЧКОГ УСТАНКА

You are currently viewing 106. ГОДИШЊИЦА ТОПЛИЧКОГ УСТАНКА

У Прокупљу је данас обележена 106. годишњица Топличког устанка, у организацији Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Србије и Града Прокупља.

Уз највеће државне и војне почасти, венце на споменик Топличанима палим у ратовима 1912-1918 и жртвама у Народном устанку 1917. године, положили су представници Владе Републике Србије, Министарства за рад, борачка и социјална питања, Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства културе, Топличког управног округа, Града Прокупља, представници борачких удружења и организација и наравно представници нашег синдиката. Парастос палим јунацима одржало је свештенство цркве Свети Прокопије.

Државни секретар Министарсва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Антић је рекао да је Топлички устанак симбол српског јунаштва.

– Народ Топлице се увек спремно и у великом броју одазивао на позив отаџбине, да се укључи у борбу за заштиту слободе и ослобађање од разних агресора, од Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, све до ратова деведесетих година. Топлички устанак је трајао од 26. фебруара до 26. марта 1917. године и у њему је учествовало 12.762 устаника наоружаних пушкама и 364 коњаника. Важно је истаћи да су жене узеле велико учешће у устанку. У топличком крају српске хероине су биле курири, обавештајци, јатаци, болничари. Оне су допремале муницију, превијале рањенике, чувале стражу, а неке од њих су раме уз раме са мушкарцима биле у одредима, подсећа Антић.

Како наводи, одлука о подизању устанка донета је на збору у Обилићу 21. и 22. фебруара 1917. године. У Мачковцу код Куршумлије, 26. фебруара почеле су борбе које ће касније прерасти у устанак. Куршумлија је ослобођења 28. фебруара, Лебане 1. марта, Прокупље 3. марта а Блаце 5. марта 1917. године. У Врањском, Нишком и Топличком округу убијено је укупно 8.767 људи, спаљено 8.855 кућа и 34.684 зграда. Од тога је само у Топличком округу убијено близу 4.000 људи, спаљено око 5.000 кућа и око 16.500 зграда.

Подсећајући на наше славне претке и величину њихових дела, државни секретар Зоран Антић каже да смо у обавези да њихову славу преносимо будућим генерацијама и чувамо од заборава, али и да будемо јединствени и сложни у новим борбама, борбама за економски развој, очувању националног идентитета, борби против беле куге, као и борби за што боље образовање и културни преображај.

Испред споменика Топличким јунацима присутнима се обратио и заменик градоначелника Прокупља Мирослав Антовић.

У културном делу програма наступио је хор цркве „Свети Прокопије“, прокупачки песник и глумац Срђан Живковић и солиста Иван Стојановић.

Државној церемонији обележавања 106. година Топличког устанка присуствовао је и помоћник министра одбране Синиша Радовић, државни секретар Немања Старовић, као и државни секретар Министарства културе и информисања Миодраг Ивановић. Војску Србије представљао је генерал мајор Слађан Стаменковић и командант 3. бригаде Копнене војске пуковник Драган Антић.