НИСМО ЗАБОРАВИЛИ!

You are currently viewing НИСМО ЗАБОРАВИЛИ!

На данашњи дан 24. марта 1999. године, без одлуке Савета безбедности Уједињених нација, кршењем Повеље УН и темељних начела међународног права, без објаве рата, снаге 19 земаља чланица НАТО пакта започеле су злочиначку агресију бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Први пројектили пали су на касарну у Прокупљу. Следио је напад на Приштину, Куршумлију, Батајницу.

Готово да нема града у Србији који се током 11 седмица агресије није нашао на мети. НАТО је извршио 2.300 удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и оних пуњених обогаћеним уранијумом.

Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије НАТО пакта убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас води као нестало.

Разорен је велики део инфраструктуре, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Разорено је око 50 одсто производних капацитета Србије и трећина електроенергетског капацитета земље. Укупне последице по здравље становништва и еколошке последице су немерљиве.

Србија је тако постала прва директна жртва глобалних циљева НАТО пакта, а бомбардовање Србије преломна тачка у новим глобалним међународним односима.

Операција је иронично названа “Милосрдни анђео”, али милосрђа за грађане Србије у наредних 78 дана није било.

НИКАД НЕ ЗАБОРАВИТИ!