АКТИВНОСТИ ВОЈНОГ СИНДИКАТА ГВОЗДЕНИ ПУК У 2024.ГОДИНИ

You are currently viewing АКТИВНОСТИ ВОЈНОГ СИНДИКАТА ГВОЗДЕНИ ПУК У 2024.ГОДИНИ

Поштовани колеге и колегинице, пролазе полако празници и сви се враћамо својим радним обавезама .

Војни синдикат Гвоздени пук је доказао своју озбиљност и рад нарочито на глобалном плану.

Претходних дана смо са представницима Министарства одбране договорили оквирне планове око састанака и решавања проблема у 2024.години.

Као кључне проблеме на којима ћемо интензивно радити са Министарством одбране смо навели:

– Стални радни однос за професионалне војнике који раде минимум два уговора у војсци, као најважнији задатак у овој години а све у циљу боље попуне кадра, растерећења постојећег кадра и повећања безбедности наше земље. Добили смо подршку Генералштаба по овом питању и реално је да у току године одрадимо измене Закона о ВС и решимо ово питање. Из тог разлога смо пружили апсолутну подршку Генералштабу војске Србије у иницијативи за увођење обавезног служења војног рока.

– Други, веома битан проблем су финансијске принадлежности попут већих дневница, већих накнада за УТС и накнаде за решавање стамбеног питања као и накнаде за превоз. Ово су дуго времена затурене ствари под тепих и једнако су битне као повећање плата или улагање у опремање.

– Трећи проблем је разлика у платама која је нереално направљена између припадника у оквиру пројекта “5000” и остатка војске. Ова разлика је нарочито изазвала незадовољство јер за довођење плата запослених на реалан ниво, повећање дневница, утс-а, превоза и осталог нема новца а овде се једном броју људи даје три пута већа плата него осталима. Остатак припадника се осећа веома потцењеним јер им је поред силних приказа, вежби , интервенција и других ангажовања, која су успешно изнели, учињено нешто овако. Решење је хитна корекција и повећање коефицијената на плату и осталим припадницима јер свака заједничка активност поново подсећа на ту разлику и ствара огромно незадовољство.

– Четврти проблем су запостављена цивилна лица у МО и ВС. Наиме, већина њих обавља идентичне задатке као колеге у униформи, многи носе и униформу а немају бенефицирани радни стаж, иду у пензију као грађани из цивилства, добијају само две отпремнине за одлазак у пензију, не могу се лечити под истим условима у војним здравственим установама, за боловање им се одбија много више него колегама у униформи. То су проблеми са којима се морамо позабавити у овој години.

– Пети проблем је војно здравство, које никада није било у горој ситуацији. Плате у војном здравству су знатно ниже него у цивилном због чега је много запослених напустило њихове редове а конкурси и попуна су врло ретки. Ако желимо јаку војску и јаку државу, морамо имати јако и квалитетно војно здравство. Некада је војно здравство било синоним за квалитетно здравство, циљ нам је да се то поврати.

– Шести проблем су принадлежности запослених за време дежурства, на базама и у теренским условима јер током тих ангажовања им се не признаје ноћни рад, празнични и прековремени рад већ само дневница . Све то покривају поједини чланови Закона о ВС што је веома некоректно по запослене и то се мора хитно променити. Запослени не беже од посла и ангажовања али то мора бити адекватно и плаћено.

Успут ћемо додавати све што нам чланови буду пријављивали.

Наш синдикат је достигао ниво једног од најозбиљнијих синдиката у земљи са око три хиљаде чланова.

Многи немају стрпљења и мисле да ће им синдикат за дан решити проблеме, не размишљајући да су и они синдикат а да је кључ решења са друге стране, код послодавца. Синдикат је ту да изнесе ваше проблеме и да заступа ваша права пред послодавцем јер другачије нико то не би чуо.

Ту су и они који гледају из прикрајка из страха или пар стотина динара чланарине месечно коју не би да дају синдикату. Мисле да ће синдикат свакако решити и у њихово име проблеме. То је веома неколегијално, себично и неприлично за припаднике војске. Да нема чланова, не би било синдиката а самим тим и оних који би гласно износили ваше проблеме и тражили њихово решавање. Чланарина вам је вишеструко веаћена кроз осигурање, солидарну помоћ, новогодишње поклоне и пакетиће, осмомартовске поклоне, новчане честитке за децу и многобројне уговоре којима вишеструко штедите у односу на чланарину па макар радили и у оквиру пројекта “5000”. Најзначајнији су мобилни пакети са попустима од 70 до 90 % . Ако поред свега тога нисте ништа искористили , онда није проблем у синдикату.

Учланите се ако мислите да брже остваримо зацртане циљеве. За пар стотине динара месечно, колико износи чланарина, нећете осиромашити нити ће се неко од представника синдиката обогатити.

Можда некоме храни его пљување система, министара и генерала али то нема сврху и корист за запослене, то је само заваравање наивних људи.

Наш синдикат то не ради, трудимо се уз узајамно поштовање да отворимо свака врата и потражимо решења за ваше проблеме. Не интересују нас политичке партије, опозиција или позиција, они се мењају а ми остајемо да чувамо своју земљу.

Ми смо пре свега војници и безбедност наше Србије нам је на првом месту а онда смо синдикалци, који желе да побољшају животни, радни и материјални положај запослених у МО и ВС.

Очекујемо вас, придружите нам се!