You are currently viewing СВИМ ПРИПАДНИЦИМА КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ ЧЕСТИТАМО ПРАЗНИК, ДАН ВИДА КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ, А СВИМ ПРИПАДНИЦИМА РОДА ПЕШАДИЈЕ ЧЕСТИТАМО ДАН РОДА!

Претеча српске војске, али и Копнене војске као најстаријег и најмасовнијег вида, јесу прве регуларне трупе које су формиране за време Првог српског устанка 1808. године, када је Карађорђе основао батаљон тзв. „регулаша“ и батерију топџија. Развојем српске државе развијала се и војска. Добијање независности 1878. године и увођење стајаће војске са резервом, састављеном од три позива према годиштима, Србија добија савремено организовану и наоружану војску која је успешно водила ослободилачке ратове од 1912. до 1918. године.

У дугој и славној историји нашег народа, између многих битака, изузетно значајно место припада Колубарској бици. Почетак битке, 16. новембар, обележава се као Дан вида Копнене војске и Дан рода пешадије.

У историју ратовања битка је ушла као јединствени пример да се војска којој је предвиђен потпун слом, за кратко време реорганизује, пређе у контраофанзиву и нанесе непријатељу одлучујући пораз.

Копнена војска формирана је преформирањем Копнених снага, у априлу 2007. године.