You are currently viewing ЧЕСТИТАМО 30. СЕПТЕМБАР – ДАН АРТИЉЕРИЈСКО-РАКЕТНИХ ЈЕДИНИЦА ЗА ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНА ДЕЈСТВА

Честитамо 30. септембар, Дан артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства свим нашим колегама ,,плавцима”.

Тог дана 1915. године група немачких авиона бомбардовала је Крагујевац. Тада је артиљерац Радоје Рака Љутовац ватром из топа оборио немачки авион. То је било прво обарање непријатељског авиона противавионским топом у Србији.

Војник Радоје Рака Љутовац ушао је у историју ваздухопловства као први човек који је хицем са земље оборио авион. Пуцао је, из пољског топа, са Метиног брда код Крагујевца и оборио аустријски “румплер”, који је пао у центар града. Посада: капетан-извиђач Курт фон Шефер и официрски кандидат Ото Кирш су погинули. Његов подвиг је тим значајнији уколико се у обзир узме чињеница да Србија у то време није имала организовану противавионску артиљерију, а појава аустроугарских авиона натерала је српску војску да импровизује одбрану.

,,Дрхтала ми је рука да не смем да промашим. Ја сам ставио на топче кончић. Направио сам крстић и гађао кроз цевку, водећи топ како авион лети, са претицањем од можда два поља авионске дужине. Tад сам опалио – то је то”

Ваш, војни синдикат Гвоздени Пук