You are currently viewing ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА, СТАЛНИ РАДНИ ОДНОС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНЕ ВОЈНИКЕ И БОЉИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИОНИСАЊЕ

Војни синдикат Гвоздени пук је данас послао следећи допис Министру одбране:

“Поштовани Господине Министре,

Обраћам Вам се као председник војног синдиката „Гвоздени пук“ у име запослених у МО и ВС.

Претходног месеца је Влада РС усвојила измењени правилник о платама запослених у МО и ВС , којим су значајно увећани коефицијенти припадницима специјалних јединица Војске Србије. Са тим изменама смо дошли у ситуацију да од овог месеца војник на почетној дужности у тим јединицама има већу плату од пуковника, који су команданти бригада а три пута већу плату од колега истог положаја у другим јединицама.

До сада се није одиграо војни оружани сукоб а да су га водиле само специјалне јединице нити га могу водити саме. Војска је у свим земљама комплексна организација која има много делова, родова, видова, служби…и све то има своју „специјалну“ намену и употребу у оружаним сукобима и одбрани земље. Ако било коју од тих целина, као што се сада догодило, издигнете изнад осталих угрозићете квалитет рада и морал осталих целина јер им тиме показујете да су мање вредни за ову земљу.

Већина војника униформу облачи из љубави према војничком позиву и према својој земљи. Већина нас не размишља о новцу приликом уписа војне школе, академије или одласка у војску али очекујемо захвалност своје земље што смо живот посветили њој. Очекујемо да се поштује и цени наш труд и залагање да нам земља буде безбедна. Ми и даље сматрамо да смо једна од најопремљенијих и најспремнијих војски у региону , увек спремни да сачувамо безбедност своје земље. Да то не би било нарушено молимо Вас да хитно предузмете следеће мере:

1. Повећање плата запосленима у МО и ВС, који нису обухваћени измењеним правилником од 02.08. , минимум 20% пре нове године и још оних најављених 11% јануара месеца.

2. Стални радни однос за старије професионалне војнике, који су одрадили два и више уговора у МО и ВС. Предлажемо да им се омогући стални радни однос , такође у својству професионалних војника. Ово би значајно побољшало попуну празних места и позитивно утицало на оперативну способност наше војске. Реч је о искусним војницима, које губимо услед неизвесне будућности која их чека под старе дане.

3. Измене закона о ПиО и уређење услова пензионисања запослених у МО и ВС под сличним условима као у МУП-у. У оквиру тога да се за одлазак у пензију рачуна просек у десет година током радног односа у војсци са највећим просеком плате .

Војнике може разумети само војник зато Вас молим да прихватите добронамерним овај допис и да нам помогнете да сачувамо Војску Србије јаком , као што јесте и да је заједно још више ојачамо.”