ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 110. ГОДИНА ОД ХЕРОЈСКЕ ПОБЕДЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ДРУГОМ БАЛКАНСКОМ РАТУ

You are currently viewing ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 110. ГОДИНА ОД ХЕРОЈСКЕ ПОБЕДЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ДРУГОМ БАЛКАНСКОМ РАТУ

Данас је у Народном музеју Топлице у Прокупљу одржана изложба поводом обележавања 110. година од херојске победе српске војске у Другом балканском рату.

Други Балкански рат је војни сукоб који се одиграо од 29. јуна до 10. августа 1913. године између Србије и осталих балканских савезника са једне и Бугарске са друге стране. Рату су претходиле напетости између победничких држава Првог Балканског рата око разграничења освојених територија. Бугарска је напала своје савезнике из Првог Балканског рата, Грчку и Србију, у наставку територијалних претензија. Овај конфликт је водио до серије битака и сукоба на различитим фронтовима.

Најзначајнија битка у Другом балканском рату била је на Брегалници у којој су се сукобиле бугарска и српска војска. Исход ове битке је историјска херојска победа српске војске. Српски војници, предвођени генералом Радомиром Путником показали су велику храброст и оданост својој домовини. У тешким условима и са малим ресурсима, српске снаге успеле су да одбију напад бугарске војске и одбране српску територију. Рат је завршен поразом Бугарске.

Наш синдикат стално и непрестано учествује у свим акцијама, манифеастацијама и осталим догађајима који имају за циљ очување и неговање срске историје, културе и традиције.

Ваш, војни синдикат Гвоздени Пук

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ