ПОЈЕДИНИ РУКОВОДИОЦИ РАДИЈЕ ЧИНЕ ШТЕТУ ЗАПОСЛЕНИМА НЕГО ШТО ИХ НАГРАЂУЈУ

You are currently viewing ПОЈЕДИНИ РУКОВОДИОЦИ РАДИЈЕ ЧИНЕ ШТЕТУ ЗАПОСЛЕНИМА НЕГО ШТО ИХ НАГРАЂУЈУ

Оваква ситуација је нарочито заступљена у војсци. Поједини руководиоци најрадије показују своју моћ тиме што закину припадницима неке од принадлежности иако су јасно прописане, рачунајући на то да припадник из страха неће затражити своја права правним путем. Такви појединци не схватају да би наградом стекли много веће поштовање, подигли морал својих припадника и имали задовољног припадника за сваки задатак.
Последњи пример таквог понашања према припадницима је исказан током ове недеље међу неколицином таквих руководилаца у војсци, који су себи дали за право да тумаче законске прописе и не поштују их по питању плаћеног одсуства за полазак детета у први разред основне школе.
Посебним колективним уговором за државне органе је прописано:
“Član 16
Zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo sa rada u slučaju:
7) polaska deteta zaposlenog u prvi razred osnovne škole – 2 radna dana; “
Овде јасно стоји “2 радна дана” , не стоји “до 2 радна дана ” тако да било који руководилац, командант, начелник, управник, уколико поштује пре свега Законе ове земље а затим и своје припаднике не може одлучити да да само 1 дан свом припаднику.
На жалост, ово је случај у неколико јединица и против тих појединаца ће наш синдикат покренути поступке јер то није само кршење Закона већ и злоупотреба положаја, нарушавање морала и права запослених.
Затражили смо од Министарства одбране појашњење по овом питању и добили јасан одговор да се ПКУ за државне органе примењује у овом случају и да запослене следује 2 радна дана за полазак детета у први разред основне школе.

Позивамо све чланове који су оштећени да нам се јаве и доставе решења, уколико су их добили или своје примерке захтева како би наши адвокати предузели адекватне кораке.

Сматрамо да правници треба да се баве правом и Законским прописима, који су јасни а не да их свако тумачи по слободном нахођењу. Време је да и тај део уредимо у војсци, да војник може безбрижно да ради свој посао а не да се брине за своја права, која су му јасно прописана а која му неко ускраћује.