СРЕЋАН ВАМ МЕЂУНАРОДНИ ПРАЗНИК РАДА 1.МАЈ

You are currently viewing СРЕЋАН ВАМ МЕЂУНАРОДНИ ПРАЗНИК РАДА 1.МАЈ

Поштовани колеге, много је живота изгубљено кроз историју не би ли запослени данас имали иоле каква права.

Од нас нико не тражи да губимо животе у синдикалном деловању јер смо своје животе обећали нашој земљи, нашој Србији. Од вас тражимо да макар толико достојанства покажете и да се учланите у синдикат, да дате допринос борби за наша права, борби у којој смо ми већ пету годину.

Ми разумемо страх, бојите се да вам не замери претпостављени што сте у синдикату, што му тражите ваша законска права… Многи се толико боје да не смеју захтев да напишу за неку од закинутих принадлежности. Колико се људи боје, постављају нам чак питање : ” Како сте успели у војсци да формирате синдикат, зар вам нико није претио, зар нико није покушао да вас спречи?”… Покушали су многи, многи то и данас покушавају али ми смо доследни себи, својим циљевима и јединству које је све јаче и због којег ћемо успети.

Бојите се да вам претпостављени не замери што сте у синдикату, што тражите своја законска права… Да ли се бојите своје породице, свог детета које не виђате недељама па чак и месецима. Бојите ли се свог детета , коме после пар недеља долазите са мизерном дневницом и не можете му пиуштити многе ствари које данас деца желе. Бојите ли се своје породице кад после пар недеља на терену дођете кући и немате слободне дане већ настављате на стражи, дежурству … Докле ћете више дозвољавати да вас води неверица и обмана?! Више бринете да ли ће неки колега у синдикату видети неки “ћар” него да ли ће вама помоћи да решите неке проблеме.

Професионалан војник и даље нема стални радни однос , кров над главом, радно време и достојанствен живот а против тога се боре они који имају плате по неколико хиљада евра, који имају решена стамбена питања, збринуте породице у сваком смислу… Кажу имаћемо стару војску а они и у пензији раде у тој војсци.

Цивилна лица у војсци немају право на лечење у војним здравственим објектима, немају бенефицију, одлазе у пензију као да нису ни радили у војсци, за боловање им се одбија 35% плате .

Ни подофицири и офици нису у много бољем положају. Дневнице нису повећане годинама, чак су и смањене. Накнаде за решавање стамбеног питања нису повећане још од доба кад је евро вредео 80 динара тако да већина данас доста издваја од своје плате за стамбени кредит. Док се свима надокнада за превоз даје у реалном износу , запосленима у војсци је ограничена накнадом за одвојени живот на 12000 динара. Запослени у војсци немају на дежурствима и теренима празнични и ноћни рад као и прековремени рад јер је у Закону о војсци члан Закона којим све то могу да им не дају. Уместо да се све то решава иоле позитивно по запослене, некоме је пало на памет да повећа број сати прековременог рада скоро дупло у предлогу измена Закона о војсци. Кад затражимо да се повећају горе поменуте принадлежности, кажу добили сте повећање плате. Лепо је то повећање плате али ове принадлежности су наменске и због раста цена то повећање плате не може да нам надокнади све веће трошкове живота.

Све ми то редовно износимо представницима послодавца.

ДОСТА ЈЕ БИЛО !

До сада смо стекли утисак да само Министар има разумевања за наше проблеме јер нас остали обмањују, подцењују снагу синдиката, коју још нису видели, и спутавају решавање све већег броја проблема који муче запослене.

Показало се дефинитивно да једино синдикат реално заступа права запослених. Оваквим поступцима и игнорисањем синдиката долази до потреба за озбиљнијим деловањем синдиката јер без социјалног дијалога неће бити ни решења проблема.

Затражићемо помоћ и од Савеза Самосталних Синдиката Србије, чији смо део од нове године, да нам помогну у постизању Социјалног дијалога и решавању горе поменутих проблема.

ПОЗИВАМО ЈОШ ЈЕДНОМ МИНИСТРА ОДБРАНЕ И ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ ДА ЧУЈУ СВОЈЕ ВОЈНИКЕ, ДА ЧУЈУ ЊИХОВЕ ПРОБЛЕМЕ И ДА УЧИНЕ НЕШТО ХИТНО ПО ОВИМ ПИТАЊИМА!

Ваш, војни синдикат Гвоздени пук

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ