ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА КОШАРАМА

You are currently viewing ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА КОШАРАМА

На данашњи дан пре 24 године почео је “ПАКАО НА КОШАРАМА”, чувена битка за слободу против многобројнијег непријатеља. Овде су стекли славу наши јунаци који су животе дали за своју земљу и заувек заузели места у нашим срцима. Они су јунаци новијег доба , који су показали свима да је српски војник непобедив у одбрани своје земље и слободе свога народа па макар га напало пола света, као те 99.године.

Битка на Кошарама или пакао Кошара, била је битка између припадника Војске Југославије и припадника терористичке ОВК, подржаване од стране регуларне Војске Албаније и НАТО авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раса Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ.

Циљ напада са албанске стране (операција Стрела) била је остваривање копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи његов продор на Косово и Метохију. Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на том подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали.

ЈУНАЦИ, СЛАВА ВАМ И ХВАЛА!

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ