24. ГОДИШЊИЦА ОД НАТО АГРЕСИЈЕ НА НАШУ ЗЕМЉУ “НИСМО И НЕЋЕМО ВАМ НИКАДА ЗАБОРАВИТИ”

You are currently viewing 24. ГОДИШЊИЦА ОД НАТО АГРЕСИЈЕ НА НАШУ ЗЕМЉУ “НИСМО И НЕЋЕМО ВАМ НИКАДА ЗАБОРАВИТИ”

Данас је широм Србије обележена 24.годишњица од НАТО агресије.

У касарнама у Прокупљу и Куршумлији као и на градском спомен обележју жртвама НАТО агресије у Прокупљу венце су положили и представници нашег синдиката.

Пре тачно 24 година једна кукавичка Алијанса, звана НАТО , напала је нашу малу али очигледно веома храбру земљу и начинила нам знатну материјалну штету и однела бројне недужне животе.

За 11 недеља, према проценама различитих извора, погинуло је око 2.500 цивила и око 1.000 војника и полицајаца.

У бомбардовању, које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће, споменици културе и војни објекти.

Напади на Југославију почели су 24. марта 1999. на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а Влада СРЈ је исте ноћи прогласила ратно стање.

Акција НАТО уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.

Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Дан раније, представници Војске Југославије (ВЈ) и НАТО потписали су у Куманову Војно-технички споразум, којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са Косова и улазак у покрајину међународних војних трупа што се догодило већ 12. јуна.

Ваш, војни синдикат Гвоздени пук

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ