You are currently viewing ВОЈНИ СИНДИКАТ “ГВОЗДЕНИ ПУК” ЧЕСТИТА СВИМ ПРИПАДНИЦИМА 18. МАРТ – ДАН ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

Дан Војне академије – 18. март. – Тог дана 1850. године кнез Александар Карађорђевић је, по предлогу Илије Гарашанина, одобрио Пројекат оснивања Артиљеријске школе, која је оспособљавала официрски кадар свих родова тадашње српске војске. Артиљеријска школа је прва војна високошколска установа у Србији, чије традиције данас чува Војна академија у Београду. После српско-турских ратова 1876-1878. године Кнежевина Србија је на Берлинском конгресу, 1878. године, међународно призната као независна и суверена држава. Искуства из рата и увећање државне територије наметали су потребу да се Артиљеријска школа реорганизује. Министар војни, ђенералштабни потпуковник Јован Мишковић, одредио је комисију која је израдила “Пројект Закона за устројство Војне академије”. Народна скупштина је усвојила Закон о устројству Војне академије, а кнез Милан Обреновић га је потврдио 30. јануара 1880. године.Тако је реорганизацијом Артиљеријске школе, 1880. године, образована Војна академија са Нижом и Вишом школом.

Ваш, војни синдикат Гвоздени Пук