СЕДНИЦА ВЕЋА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ И ПРИСТУПАЊЕ ВОЈНОГ СИНДИКАТА ГВОЗДЕНИ ПУК САВЕЗУ

You are currently viewing СЕДНИЦА ВЕЋА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ И ПРИСТУПАЊЕ ВОЈНОГ СИНДИКАТА ГВОЗДЕНИ ПУК САВЕЗУ

Јуче је у МТС Дворани у Београду одржана 7.седница Већа Савеза самосталних синдиката Србије. Поред редовних чланова Већа на седницу је позвано и руководство нашег синдиката.

Једна од тачки дневног реда на седници је била и приступање Војног синдиката Гвоздени пук Савезу. Чланови већа, као највишег органа Савеза су једногласно изгласали приступање нашег синдиката Савезу и пружили нам пуну подршку у даљој борби за радна права запослених.

Председник војног синдиката Гвоздени пук, Љубиша Милошевић се обратио присутнима и представнике стотинак синдиката из целе Србије упознао са нашим синдикатом, нашим радом и проблемима који годинама муче запослене у МО и ВС. Између осталог рекао је да у Савезу види једну велику снагу којом ће на много виши ниво моћи да заштити права запослених у војсци. Упознао је присутне са проблемима попут радног односа на неодређено за професионалне војнике као и некоректним продужавањем њихових уговора на 6 месеци или годину дана што им додатно утиче на сигурност и животну егзистенцију. Упознао их је са проблемима цивилних лица у војсци, која немају ни приближно иста права као остале колеге у војсци. Већина немају право на бенифицију, за боловање им се одбија много више него осталим колегама, у пензију не одлазе под истим условима као остали колеге у војсци а у већини ситуација су у истим радним условима. Упознао их је са проблемом ниске дневнице и противуставног члана 83.у Закону о ВС,који даје могућност тумачења по потреби а којим послодавац покрива све што не жели да да запосленима, попут ноћног рада, празничног, прековременог или прерасподеле радног времена за време обављања задатака у КЗБ и на дежурствома. Заједно смо констатовали и да је плата припадника војске веома ниска наспрам цене коју је војник спреман сваког дана да плати а то је цена живота. То су само неки од многобројних проблема које ћемо у наредном периоду са органима Савеза представити надлежнима у земљи и предузети адекватне мере за њихово решавање.

Договорено је и од стране Већа СССС једногласно изгласано да руководство нашег синдиката формира грану за Одбрану и безбедност у оквиру Савеза, за коју ће бити везан наш синдикат а касније и други синдикати из безбедносних структура Републике Србије. Председник нашег синдиката ће имати место у већу Савеза и равноправно са осталим синдикатима подносити иницијативе и гласати у оквиру Већа. Верујемо да је ово један много виши ниво синдикализма и да у оваквом савезу, који броји око 300.000 чланова, можемо много више помоћи припадницима војске. Могућности и снага оваквог Савеза, који је и члан Међународне и европске конфедерације синдиката, су далеко изнад било ког синдиката појединачно.

ПОЗИВАМО И ОСТАЛЕ КОЛЕГЕ ИЗ МО И ВС ДА НАМ СЕ ПРИДРУЖЕ И ДА ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА САЧУВАМО ОНО ШТО КРАСИ ГЕНЕРАЦИЈЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ А ТО ЈЕ ЧАСТ, ОБРАЗ И ДОСТОЈАНСТВО. САМО МИ, КОЈИ ЖИВИМО ЖИВОТ ВОЈНИКА , МОЖЕМО РАЗУМЕТИ ПРОБЛЕМЕ КОЈИ НАС ОКРУЖУЈУ.

Ваш, војни синдикат Гвоздени пук

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ