СВИМ ПРИПАДНИЦИМА 250. РАКЕТНЕ БРИГАДЕ ЗА ПВД ЧЕСТИТАМО 60. ГОДИШЊИЦУ БРИГАДЕ

You are currently viewing СВИМ ПРИПАДНИЦИМА 250. РАКЕТНЕ БРИГАДЕ ЗА ПВД ЧЕСТИТАМО 60. ГОДИШЊИЦУ БРИГАДЕ

Одлуком државног руководства од 24. новембра 1962. године формиран је 250. ракетни пук ПВО, наоружан ракетним системом С–75 „двина“, који је био намењен за одбрану главног града.

Увођењем у употребу ракетног система „нева“ и формирањем нових дивизиона, 1980. године јединица је преформирана у ракетну бригаду.

У оквиру трансформације Војске Србије, 26. априла 2007. године у састав бригаде, поред јединица наоружаних ракетним системом „нева“, улазе јединице наоружане системом „куб“.

Најзначајнији период за 250. ракетну бригаду је 1999. година, када је учествовала у одбрани од НАТО агресије. За постигнуте резултате и допринос у одбрани земље, бригада је 2000. године одликована највећим ратним признањем – Орденом народног хероја. Бригади је 2004. године патријарх српски Павле доделио грамату, а 2015. је одликована златном Медаљом за заслуге.

Бригада чува сећања на 28 припадника ракетних јединица који су у одбрани отаџбине дали своје животе.

Дан 250. ракетне бригаде за ПВД обележава се 24. новембра у спомен на дан кад је формиран 250. ракетни пук ПВО.