ДОПИС МИНИСТРУ ОДБРАНЕ ПОВОДОМ НАЈАВЉЕНОГ ПОВЕЋАЊА ПЛАТА У МО И ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

You are currently viewing ДОПИС МИНИСТРУ ОДБРАНЕ ПОВОДОМ НАЈАВЉЕНОГ ПОВЕЋАЊА ПЛАТА У МО И ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

Најављено је повећање плата у јавном сектору од јануарске плате, од чега се највеће, од 25% очекује за запослене у Војсци.
Предлогом Закона о буџету РС за 2023.годину, предложено је 12,5 % за запослене у Министарству одбране и 25% за запослене у Војсци Србије, односно Генералштабу ВС и потчињеним јединицама.
Тачно је да војници на терену извршавају најкомпликованије задатке у најтежим условима и да заслужују највеће повећање плата. Међутим у оквиру Министарства одбране имамо неке веома битне елементе за безбедност државе и функционисање саме војске као што су Војно безбедносна агенција, Војно обавештајна агенција и Управа за војно здравство којој припадају све наше војно здравствене установе.
Написали смо допис Министру Одбране РС по овом питању и затражили му да уложи сав свој ауторитет и избори се за повећање плата од 25% свим запосленима у МО и ВС. Уколико то не буде могуће, тражили смо му да агенције и војно здравство не буду ни у ком случају испуштени .
За време Ковид-а запослени у војном здравству нису имали Ковид додатак иако су активно били ангажовани у систему Ковид-а. Сматрамо да овог пута не смеју бити испуштени и дискриминисани.
У претходном периоду је наш синдикат успео да се избори за повећања плата војном здравству када је добијало и цивилно као и за једнократну помоћ. Да није било нашег синдиката и добре комуникације са представницима послодавца, сигурни смо да не би било ничега од горе наведеног. Надамо се да ће запослени у војном здравству почети да цене труд који константно улажемо за њих и да ће нас у што већем броју подржати својим чланством у наредном периоду.