ДОПИС МИНИСТРУ ОДБРАНЕ, НАЧЕЛНИКУ ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ И КОМАНДАНТУ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ ПОВОДОМ ЗАКОНСКОГ ПРАВА НА ДАН ЗА СЛАВУ ЗА ПРИПАДНИКЕ МО И ВС

Претходних дана нам се велики број чланова из различитих јединица обратио са молбом да реагујемо и у комуникацији са представницима послодавца им омогућимо да несметано искористе право на дан за славу. Пошто се већ догађало у претходном периоду да припадници славу прославе на задатку уместо са породицом у свом дому, сматрали смо обавезом да пошаљемо дописе одговорним лицима у систему МО и ВС .

Министру Одбране РС смо послали допис следеће садржине:

” Поштовани Господине министре,

Ми, српски војници смо дали заклетву, многи и животом , да ћемо чувати нашу земљу и то ће увек бити безусловно. Наша Србија на нас може рачунати увек и у свакој ситуацији. То што смо ми безусловни у очувању безбедности наше земље и што дајемо све од себе не би ли сваки захтев и задатак испунили максимално коректно не сме да буде разлог да наша права и породични живот буду занемарени.

Ситуација око дешавања у нашој јужној покрајини је веома сложена и може се одужити. Због те ситуације је велики број наших припадника на задацима. Током обављања тих задатака многима од њих наилази крсна слава или ако је неке друге вере празник за који му је Законом о државним и другим празницима у Републици Србији дато право на нерадан дан и да га проведе са породицом. Многи од њих су једини мушки члан породице и као што традиција у Србији налаже, једини домаћин који ће за такав догађај дочекати госте. Члан 4. Закона о државним и другим празницима у Републици Србији је јасан и не даје могућност тумачења. Слична ситуација је и са прославама попут крштења, свадби и слично која су заказана месецима раније , како сама организација тако и гости. Такође је таква ситуација и кад су сахране у питању.

Дан за славу је Законом уређен у потпуности а остале ситуације које могу током овог периода ангажовања снаћи припаднике су дате на вољу и разумевање претпостављених.

Од тренутка кад јединица упути припадника на задатак , МО и ВС има пуну одговорност према њему али и према његовој породици. Сматрамо обавезом МО и ВС да ослободи припаднике који славе али и у осталим ситуацијама и да им правовремено обезбеди превоз до матичних јединица. Сматрамо да није коректно и да се мора прекинути та пракса да се уштеде чине само на рачун запослених, у овом случају потрошња горива. Наша држава и војска су довољно јаки да могу да брину о својим војницима, као што војници брину о њој. Сматрамо да никаква уштеда није вредна морала који расте у бескрај кад војник види да његова земља и његови претпостављени брину о њему.

Предстоје неки од највећих верских празника и молимо вас да хитно одреагујете како не би дошло до поновних ситуација да припадници славу проведу на задатку а не са својом породицом.

Војни синдикат Гвоздени Пук ће бити спреман да вам помогне у сваком тренутку да испратите овакве проблеме као и у њиховом решавању.”

Ваш, војни синдикат Гвоздени пук

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ