11. НОВЕМБАР, ДАН ПРИМИРЈА У 1. СВЕТСКОМ РАТУ

You are currently viewing 11. НОВЕМБАР, ДАН ПРИМИРЈА У 1. СВЕТСКОМ РАТУ

Данас је У Прокупљу као и широм земље обележен Дан примирја у Првом светском рату. Свечаност је почела полагањем венаца на споменик јунацима “Гвозденог пука” а затим је организован и пригодан културно уметнички програм. Догађају су присуствовали представници Војске Србије, града Прокупља, Топличког округа, разна удружења и наравно наш Војни Синдикат Гвоздени Пук .

Дан примирја је празник сећања којим се 11. новембра у многим државама обележава завршетак Првог светског рата. Тог дана 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале су примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога, тачније од 2005. се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама. Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожене врсте у Србији, али се на њему појављује и мотив Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам празник.

Ваш, војни синдикат Гвоздени пук

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ