ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ВОЈНОГ СИНДИКАТА “ГВОЗДЕНИ ПУК”

You are currently viewing ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ВОЈНОГ СИНДИКАТА “ГВОЗДЕНИ ПУК”

На састанку Управног одбора војног синдиката „Гвоздени пук“, одржаног 07.11.2022.године у Прокупљу сачињен је извештај о раду синдиката од оснивања до данас како би се чланови али и они који то планирају да постану упознали са детаљима у раду нашег синдиката.

Војни синдикат „Гвозденио пук“ је основан 15.априла 2018.године на једном од издвојених објеката Војске Србије. Основан је од стране запослених у МО и ВС из потребе за једним реалним синдикатом који ће се бавити проблемима запослених без политичке позадине и других интереса. Председник синдиката је Љубиша Милошевић, који је уједно и један од оснивача синдиката. Априла месеца ове године на изборној скупштини синдиката у Врњачкој Бањи је једногласно од стране синдикалних представника извршен реизбор и Милошевићу је дата подршка и за наредни мандат.

Сам назив синдиката даје нам обавезу да се часно држимо пута који смо зацртали и да не дозволимо икоме да нас у томе спречи. Од свог оснивања до данас бавимо се проблемима запослених у МО и ВС, хуманитарним радом и промоцијом војничког позива и наше земље. Ни једног тренутка нисмо се бавили радом других синдиката нити их опструисали у томе али смо константно били принуђени да се бранимо од смицалица неких од њих. Тако је један од синдиката своју хајку на нас започео најпре претњама ка чланству које прелази код нас, затим неисчлањивањем истих , ишли су чак дотле да оснују плагијат нашег синдиката не схватајући колико су ти кораци нечасни и недостојни војника а све из разлога јер се наш синдикат убрзано развија и јер не схватају да нам је циљ борба за бољи животни , радни и материјални положај запослених а не њихово слабљење. Други синдикат је пак прибегао неким још смешнијим методама, покушавајући у својим вибер групама да пласира неистине о нашем синдикату, нашим синдикалним представницима и нашим активностима што је резултирало преласком читавих синдикалних група у наш синдикат. Немамо разлога икоме да се правдамо нити да било кога опструишемо, својим часним радом константно растемо и све смо ближи репрезентативности. Сматрамо да су четири године рада за нама довољне да запослени виде ко смо и колико вредимо а у војсци не раде наивни људи већ веома интелигентни и способни да процене ко их заступа на прави начин.

Противници синдиката су нас називали синдикатом министра, власти и слично само из тог разлога што смо уважени пред сваким државним органом и што су нам сва врата отворена. Србија је Законима уређена земља и ми смо у обавези, као и сви остали у њој да се понашамо у складу са тим. Нећемо никада вређати било кога у овој земљи, на којој год функцији био и какав год био. Борићемо се законским средствима за решавање проблема запослених, састанцима са представницима послодавца, преговорима и свим другим методама које нам закон дозвољава.

Наши синдикални представници су радо виђени гости на многим домаћим и међународним манифестацијама. Синдикални представници нашег синдиката, као и представници руководства су из свих категорија запослених у војсци, од професионалних војника, подофицира и официра до цивилних лица на служби у војсци што нам даје могућност да боље пропратимо проблеме свих категорија запослених . Оно чиме се истичу наши синдикални представници јесте њихов квалитет. То су пре свега квалитетни људи, вредни радници и поштовани припадници својих колектива, како од колега тако и од претпостављених. Ти људи се истичу и својом храброшћу и високим нивоом свести јер како год неко гледао на синдикализам, то је веома велики терет, опасност и притисак са свих страна. Ти људи учествују у уређењу једног огромног система и остварују утицај на даљи ток живота у њему. Синдикат , нарочито ако је правилно усмерен на проблеме запослених, је веома битан за живот и рад у сваком колективу. Запослени су као појединци немоћни да заштите своје интересе и обезбеде себи погодности које може синдикат као једна велика организација.

– Један од првих проблема, који смо покренули у разговорима са представницима послодавца био је стални радни однос за професионалне војнике. У почетку је то свима звучало смешно и неприхватљиво, данас се о томе озбиљно полемише, чак је то питање изнето и пред Скупштину. Верујемо да ћемо својом упорношћу успети да решимо ово питање и обезбедимо сигурну егзистенцију хиљадама професионалних војника који ће онда имати реалну могућност за решавање стамбеног питања и извеснију будућност у војсци. Борили смо се и боримо се са злоупотребама око продужавања уговора војницима на краћи период од три године чиме се значајно нарушава морал и психичко стање војника. Успели смо добром комуникацијом са послодавцем да решимо проблем физичке провере приликом продужавања уговора, што је представљало велики терет нарочито старијим војницима који због специфичних задатака током целе године нису могли адекватно да се спремају за то. Успели смо са Министарством за рад да установимо услове за пензионисање професионалних војника тако да су ове године први професионални војници отишли у редовну пензију са 55 година живота.

– Покренули смо многа питања везана за све категорије запослених, попут трупног додатка за рад у командама, командирског додатка, повећања дневница, повећања УТС-а и накнада за решавање стамбеног питања, увођења накнада за ноћни и празнични рад за време дежурства…Покушавамо да решимо проблеме са прерасподелом радног времена , ноћног и празничног рада у КЗБ и теренским условима.

– Успели смо да решимо увећану накнаду за решавање стамбеног питања за самце, која је раније била 250 бода а данас 550 бода уколико реше стамбено питање путем кредита. Успели смо да се изборимо да за куповину јефтиних станова за снаге безбедности остане накнада за решавање стамбеног питања. Успели смо да свим припадницима извиђачких јединица решимо једнаку бенифицију без обзира на назив радног места.

– У преговорима са послодавцем смо успели да озбиљније покренемо процедуру запошљавања чланова породице у војсци, о чему се сада редовно воде евиденције у свим јединицама. Помажемо својим члановима да се испоштује споразум Министарства одбране са Министарством просвете приликом уписа деце у вртиће где запослени у војсци имају предност.

– Здравственим радницима смо значајно помогли приликом повећања плата и једнократних помоћи паралелно са цивилством, о чему смо размењивали дописе и са Председником Републике.

– Кад су цивилна лица на служби у војсци у питању, покренули смо многа питања за која се надамо да ћемо их са новим министром решавати. Најзначајнија су умањење плате за време боловања, које је много веће него колегама у униформи. Велики проблем представља и бенефицирани радни стаж и услови за пензионисање, који не обухватају цивилна лица на служби у војсци иако у многим случајевима носе и униформу и обављају исте или сличне задатке као колеге у униформи. Један од проблема цивилних лица на служби у војсци је и лечење у војним здравственим установама јер се они лече као остали грађани из цивилства у домовима здравља.

– У војсци постоји и много колега са здравственим ограничењима а за које тренутно не постоји адекватно решење већ и даље обављају редовне задатке у складу са могућностима. Сматрамо да се овим припадницима треба решити проблем пензионисањем и то је један од озбиљних проблема којим ћемо се позабавити у наредном периоду.

– У војсци постоје поједине јединице или родови, попут Јединица за електронска дејства које су у свим страним армијама најплаћеније, најопремљеније и чувају се као мало воде на длану. Код нас се у тим јединицама улаже у технику али не и у људе, тако да данас у многим јединицама у војсци припадници имају веће плате и чинове по формацијским местима него у овом роду. Предлагали смо и наставићемо са новим министром разговоре око могућности да се припадницима овог рода уведе коефицијент за дефицитарна радна места и да се на тај начин сачува драгоцен кадар и искуство.

– Наш синдикат делује у више од двадесет војних објеката што нам даје драгоцено искуство и могућност да добром комуникацијом повежемо представнике команди око појединих проблема и принадлежности и тиме помогнемо решавању једнаких услова рада и принадлежности за запослене у различитим јединицама.

Ово су неки од проблема које смо решили и које решавамо запосленима у МО и ВС. Како би значајно унапредили стандард запослених склопили смо много уговора са разним фирмама у Србији за њих. Најзначајнији од тих уговора су уговори са мобилним оператерима, што су касније почели да копирају и остали од нас. Поред јефтине мобилне телефоније, интернета и телефонских апарата, обезбедили смо невероватне попусте и могућности плаћања на рате за одморе, помоћ на путу, осигурање, ауто делове, белу технику, намештај, гардеробу и многе друге. Осигурали смо чланове у Компанији Дунав са којом већ четири године имамо одличну сарадњу. Успешно смо реализовали већ два пута синдикалне игре и на најневероватнији начин успели да повежемо запослене из разних градова, јединица и створимо јединствене успомене за цео живот.

На пола смо пута до репрезентативности и могућности потписивања колективног уговора какав заслужују запослени у МО и ВС. Уколико сумњате да су горе наведени резултати, резултати нашег синдиката, сагледајте то да овај синдикат постоји тек четири године и да су сви ови резултати у том периоду па процените да ли је то случајно а за све постоје и објаве са састанака уз видео и фото материјал.

Позивамо све запослене у МО и ВС да нам се придруже, да се учлане и дају нам прилику да им обезбедимо колективни уговор о коме слушају више од десет година а који једино наш синдикат може да обезбеди. Немојте више чекати да се други боре за вас, учланите се и то ће бити довољан допринос бољој будућности за све.

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ

У Прокупљу

Дана 07.11.2022.године