110 ГОДИНА ОД КУМАНОВСКЕ БИТКЕ

You are currently viewing 110 ГОДИНА ОД КУМАНОВСКЕ БИТКЕ

Крај Спомен комплекса Зебрњак обележена је 110. годишњица Кумановске битке. Овај догађај је порука мира и сећања на цивилизацијски покрет Балкана, Европе и света. Најзначајнија битка Првог балканског рата одиграла се у Кумановској долини 23. и 24. октобра 1912. године. Српска војска победила је тада надмоћније трупе Отоманске империје и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима . Комеморативном скупу на Зебрњаку присуствовале су највише државне званице Републике Србије и Македоније , као и бројна борачка удружења и наравно делегација војног синдиката Гвоздени пук.

Комеморативни скуп који се сваке године одржава на овом месту прилика је да се отргне од заборава важан историјски догађај и да се чува сећање на погинуле српске војнике у Кумановској бици. Спомен комплекс Зебрњак је у потпуности саниран и ревитализован средствима Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Владе Србије у сарадњи са Министарством културе Македоније. У крипти споменика, положени су посмртни остаци 723 српска јунака који су страда и у Кумановској бици.

Химнама Македоније и Србије отворена је свечаност, а парастос погинулим српским војницима у Кумановској бици служио је Његово Преосвештенство викарни епископ ремезијански Стефан и свештенство СПЦ.

Комеморативном скупу присуствовале су највише државне званице Републике Србије и Македоније, а окупљенима се најпре обратила градоначелница општине Старо Нагоричане Жаклина Јовановска која је поздравила све присутне и изразила захвалност што су се Срби и Македонци окупили у великом броју да одају почаст погинулим ратницима.

На свечаности је потом говорио државни секретар у Министарству за рад , запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор.

– Свесни смо да смо и ову величанствену победу платили животима српских младића. Али нисмо овде да тугујемо , већ да славимо њихову храброст и да не дозволимо да сени прекрију њихова света лица и да не дозволимо забораву да нам их отме. Човек може да погине у борби, али умире само онда ако га потомци забораве. Ми смо ти потомци који нећемо дозволити да ови јунаци умру, рекао је Капор на церемонији.

-У име одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије заиста сам импресиониран оним што смо урадили и припремили када је обележавање овог датума и догађаја у питању. Морам да истакнем да је овај програм припремљен уз велику подршку и помоћ Града Врања и градоначелника Слободана Миленковића. Ово је велики дан и за Врање јер има ту част да учествује у обележавању 110.годишњице од Кумановске битке, рекао је Зоран Антић државни секретар у Министарству за рад , запошљавање, борачка и социјална питања.

Државна и војна делегација Србије, представници Владе Македоније, Републике Србије, града Врања и бројних удружења положиле су венце и цвеће на спомен комплекс Зебрњак.

Мајстор трубе Саша Ајдаревић и добошар Симон Рајимовић извели су „Знак за повлачење Османске војске“, који је тог хладног октобарског дана одсвирао војник, јунак и херој Ахмед Адемовић из Лесковца.

Ваш, војни синдикат Гвоздени пук

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ

ЗЕБРЊАК ДАНАС, ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 110. ГОДИШЊИЦЕ КУМАНОВСКЕ БИТКЕ