СВИМ ПРИПАДНИЦИМА 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ ЧЕСТИТАМО ДАН БРИГАДЕ И КРСНУ СЛАВУ

You are currently viewing СВИМ ПРИПАДНИЦИМА 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ ЧЕСТИТАМО ДАН БРИГАДЕ И КРСНУ СЛАВУ

Први падобрански батаљон, чије традиције негују падобранци 63. падобранске бригаде, основан је уз помоћ савезничких снага 14. октобра 1944. године у војној бази крај Барија, у Италији.

Убрзо се показују предности падобранских јединица и обуке коју спроводе, посебно при селекцији људства за послове високог ризика. Због тога је у Нишу 1967. године формирана 63. падобранска бригада, која се битно разликовала од претходних падобранских јединица. Јединицу су сачињавале падобранске чете, а извиђачка и диверзантска обука преузимају примат.

Нова прекретница у развоју падобранских јединица била је појава падобрана типа крило крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година. Нови падобрани су омогућавали специјалне десанте и спуштање веће групе падобранаца са великих висина на терене малих димензија са препрекама у околини. Тако је 63. падобранска из једне ваздушно-десантне јединице израсла у специјалну падобранску бригаду. Захваљујући успешном извршавању бројних мирнодопских и ратних задатака и врхунској оспособљености, 63. падобранска бригада је заузела престижно место међу специјалним јединицама Војске Србије.

За показану храброст и учињена херојска дела током борбених задатака, 63. падобранска бригада је 1999. године одликована Орденом народног хероја.

У оквиру организацијских промена из 2006. године, 63. падобранска бригада је преформирана у 63. падобрански батаљон у саставу новоформиране Специјалне бригаде. Старо име и статус јединице враћени су одлуком председника Републике Србије од 21. децембра 2019. године, на основу које је поново формирана 63. падобранска бригада, као јединица непосредно потчињена начелнику Генералштаба Војске Србије.

Дан 63. падобранске бригаде и крсна слава јединице обележавају се 14. октобра, на Дан војних падобранаца и Покров Пресвете Богородице.

Поред заклетве отаџбини, припадници 63. падобранске бригаде дају заклетву и јединици:

„ЗА ОТАЏБИНУ, ЗА ДРУГА, ЗА ПУШКУ, ЗА ВОЈНИЧКУ И РАТНИЧКУ ЧАСТ, ПАДОБРАНЦИ 63. ПАДОБРАНСКЕ БРИГАДЕ — РАДЕ!“

Ваш, војни синдикат Гвоздени пук

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ