СРБИЈА ЈЕ БЕЗБЕДНА САМО УЗ ЈАКУ ВОЈСКУ

You are currently viewing СРБИЈА ЈЕ БЕЗБЕДНА САМО УЗ ЈАКУ ВОЈСКУ

Најзад су политичари схватили да без јаке војске нема ни јаке и безбедне земље.

Улагање у војску мора представљати пре свега улагање у људство. Много је уложено последњих година у војну опрему и наоружање али недовољно у људство. Такав став је резултирао незадовољством међу запосленима, великим одливом кадра и недовољном попуном.

Синдикати су на разне начине износили кључне проблеме који муче запослене али све то није довољно озбиљно схваћено.

Данас је Председник Републике изјавио да је недовољна попуна у северним крајевима земље, где је знатно виши стандард него на југу. Најавио је повећање плата од јануара за 25% што је похвално и надамо се тек први корак ка решавању проблема који муче запослене. Свако повећање плата је веома битно и то ценимо као запослени а као синдикат ћемо увек похвалити. Наш посао је да бринемо о безбедности наше земље и ми ћемо га увек професионално обављати.

Надамо се да ће државно руководство и сви они , који се противе сталном радном односу за професионалне војнике, схватити да је то поред веће плате једини начин да се млади људи привуку у војску и ту задрже. Стални радни однос за њих представља сигурну егзистенцију за породице и могућност решавања стамбеног питања.

Након формирања Владе наш синдикат ће наставити започету борбу кроз дијалоге за бољи животни, радни и материјални положај запослених.

Наставићемо да се залажемо: – за стални радни однос за професионалне војнике,

– за бенефициран радни стаж, умањење одбијања за боловање и изједначавање свих осталих услова цивилних лица у војсци са колегама у униформи,

– за интегрисање трупног додатка у плату и брисање члана 83.Закона о војсци, којим се припадници војске годинама уцењују и стављају у потлачен положај. Брисањем овог члана припадници војске би се довели у положај запослених какав заслужују, добили би ноћни и празнични рад за време дежурства, за време ангажовања у КЗБ….

– за реалне трошкове превоза запослених у војсци,

– за топли оброк и регрес,

– за боље услове стамбеног збрињавања свих категорија па и професионалних војника који нису обухваћени правилником о куповини јефтиних станова за припаднике снага безбедности

и многе друге проблеме који муче запослене .

Решавањем што већег броја наведених проблема, добићемо бољу попуну, веће задовољство и морал међу запосленима а самим тим и много виши ниво безбедности наше државе.

Сматрамо да представници послодавца могу много боље да дођу до информација о проблемима, незадовољству и могућим решењима у сарадњи са синдикатима , који представљају запослене и преносе њихов глас.

У наредном периоду ћемо наставити приступање Савезу Самосталних синдиката Србије уз чију помоћ се надамо што бољим резултатима наше синдикалне борбе .

Војни синдикат Гвоздени пук, увек уз своје чланове!

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ