105 ГОДИНА ТОПЛИЧКОГ УСТАНКА

You are currently viewing 105 ГОДИНА ТОПЛИЧКОГ УСТАНКА

Уз највеће државне и војне почасти, полагањем венаца на споменик Топличанима палим у Првом светском рату, у Прокупљу је обележана 105. годишњица Топличког устанка. На споменик Топличким јунацима у центру града венце су положиле делегације Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, делегације Војске Србије, представници Града Прокупља, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Топличког управног округа, представници Савеза ратника од 1912. до 1918. године, као и бројна борачка удружења и организације и наравно представници нашег синдиката. Пред спомеником Топличким јунацима свештенство цркве Свети Прокупије служило је парастос за све погинуле војнике и страдале у устанку. У уметничком програму учествовао је хор цркве Свети Прокопије и глумац Срђан Живковић са „Обраћањем команданта Топличког устанка Косте Војиновића бугарском поручнику Генчеву“. Свечаност је увеличао војни оркестар Дома Војске из Ниша, као и кадети Војне академије из Београда. Организатор церемоније је био Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, у сарадњи са Градом Прокупљем.