ДОПИС ПРЕДСЕДНИКУ РС, АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ, ПОВОДОМ ИЗЈАВЕ О ВИСИНИ ПРИМАЊА ЗАПОСЛЕНИХ У МО

Након данашње изјаве Председника РС у медијима, да су просечна примања припадника ВС са дневницама за дежурство око 1.000€, обратио нам се велики број припадника ВС како би затражили нашу реакцију и исказали незадовољство.
Ми смо као један од водећих синдиката у МО и ВС саставили допис који ћемо ујутру послати Председнику РС уз који ћемо приложити и извод просечне плате по категоријама.
Део дописа:
„Поштовани Господине председниче,
Обраћам Вам се као председник војног синдиката „Гвоздени пук“ у име запослених у МО и ВС.
У недељу, 12.12.2021. године, сте у медијима изјавили да су свеукупна примања запослених у МО и ВС, рачунајући и дневнице за дежурства, око хиљаду евра.
Ово је изазвало огромно незадовољство међу запосленима у МО и ВС, који нас целог дана контактирају и траже да Вас информишемо тачно о нашим примањима јер их је ова дезинформација веома увредила.
Знам да сте у том тренутку били гост у 63.падобранској бригади, где су примања мало већа него у остатку МО и ВС али имам обавезу да Вас обавестим да просечна примања професионалних војних лица не прелазе петстотинапедесет евра (у прилогу Вам достављам просек плата по категоријама у МО и ВС). Дневница за дежурство, коју сте поменули, износи мање од десет евра, а просечан припадник их прими месечно мање од четири. Наша примања су далеко нижа од осталих припадника безбедносних структура Републике Србије, а наши животи су у сваком тренутку дати нашој земљи на располагање зарад безбедности и слободе.
Војници смо и дичимо се тиме. Част нам је што носимо униформу са ознакама српске војске и то нећемо дозволити да нам било ко наруши за било који новац али Вас молимо да узмете у обзир да и ми имамо породице и да оне живе од тих примања.
Дневнице не само што нам нису увећаване годинама већ су нам претходних година и смањене. Накнаде за трошкове становања и за решавање стамбеног питања нису увећаване још од времена кад је евро вредео око осамдесет динара.“…

Овим дописом смо поновили Председнику РС позив на један састанак на коме би га упознали са горућим проблемима у МО и ВС и дали му конкретне предлоге за решавање истих.