САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ РС

You are currently viewing САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ РС

Данас је одржан састанак представника Министарства одбране РС са руководством нашег синдиката. Састанак је предводила Помоћница Министра одбране за људске ресурсе, госпођа Катарина Томашевић са сарадницима.
У претходном периоду смо изнели пред Министарством више од двадесет проблема запослених у МО и ВС са конкретним предлозима за њихово решавање.
Главна расправа је била везана за принадлежности током теренског рада и рада у КЗБ. Тражили смо да се запосленима признају ноћни, празнични и прековремени рад у тим условима. После озбиљнијег разматрања проблема прихваћено је да се у наредном периоду размотре могућности за решавање ових проблема. Као предлог смо изнели да се што пре запосленима , по повратку са терена , да пет радних дана слободно, док се не реши проблем целокупног проблема. Добили смо обећања да ће се порадити што пре на овоме. Овом приликом смо добили информацију да ће теренска дневница и дневница за дежурства бити увећане на 1300 динара.
Друга тема, која је такође веома озбиљно разрађена, била је везана за уговоре професионалних војника. Тражили смо да се заштите војници на тај начин што им уговори неће бити продужавани на краћи период од 3 године а у наредном периоду, кроз измене закона, и на неодређено. Дошли смо до заједничког закључка да је беспотребно, након пробног рада, уговоре продужавати на краћи период и тиме нарушавати стандард и егзистенцију професионалних војника. Најреалније је да се у наредном периоду изврши промена прописа и избаци “до” три године, чиме ће се онемогућити скраћивање и анексирање уговора.
Једна од тема је било и питање коефицијента за дефицитарна радна места за јединице рода ЕД. Наш предлог није подржан од стране Генералштаба али смо се договорили да наредних дана детаљно сачинимо предлог са анализом о овом проблему и доставимо МО. Ове јединице су цењене и веома поштоване у свим земљама у свету и не смемо дозволити да се код нас овако подцењују и стављају у нижи положај у односу на било коју другу јединицу у ВС. Некада, један од најплаћенијих родова, данас род са најнижим платама, платним групама и чиновима у ВС. Надамо се да ће МО након нашег детаљног предлога, уважити припаднике овог рода и у складу са тим, донети одлуке о принадлежностима
Наш предлог, да се измени правилник о платама и избаци члан , којим је дефинисано умањење плате 6% за физичку проверу или да се изједначе санкција и награда, није подржан од стране Генералштаба. Они сматрају да су увођењем санкције побољшали резултате физичке обучености припадника ВС.
Добили смо и информацију да је изменом прописа, омогућено рефинансирање стамбених кредита код свих банака, које су у било којој години имале уговор са МО и ВС.
На крају састанка смо разговарали и о покушају присилне имунизације у војсци. Добили смо уверења да нико у војсци неће имати последице нити бити кажњен ако се не вакцинише. Наш синдикат подржава добровољну имунизацију и позива све припаднике МО и ВС , који желе, да се вакцинишу. Свим члановима, који затраже, пружићемо правну помоћ, у случају да их неко присили. Устав и Закони Републике Србије се морају поштовати и једнаки су за све категорије у војсци.

Ваш, војни синдикат Гвоздени пук
КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ