ВАКЦИНИШИ СЕ ИЛИ “ВОЉНО”

You are currently viewing ВАКЦИНИШИ СЕ ИЛИ “ВОЉНО”

ПРЕ СВЕГА, ПОЗИВАМО СВЕ ПРИПАДНИКЕ МО И ВС, КОЈИ СУ ПЛАНИРАЛИ И КОЈИ ЖЕЛЕ, ДА СЕ ВАКЦИНИШУ ЈЕР ЋЕМО ВАКЦИНИСАЊЕМ ЗАШТИТИТИ СЕБЕ И ЉУДЕ ОКО СЕБЕ. УЈЕДНО ПОЗИВАМО ГЕНЕРАЛШТАБ И МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ДА ХИТНО СТОРНИРАЈУ НАРЕЂЕЊА О ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ У МО и ВС

Претходних дана је започето једно грубо кршење Устава и злоупотреба положаја у Војсци Србије. Припадницима Војске Србије је издато наређење да се вакцинишу уз претње негативним службеним оценама, немогућношћу напредовања па и отказима. Поједини команданти су ишли чак до тих граница да су запослене враћали са капија уколико нису имунизовани вакцином против корона вируса. Ово је срамно, нечасно и у једном демократском друштву недопустиво понашање.

Наш синдикат се претходних дана пријавама обратио Команди за обуку, која је прва започела спровођењем репресија над запосленима, Начелнику Генералштаба ВС, Министру одбране РС, Заштитнику права грађана и Председнику одбора за одбрану и унутрашње послове. Председник одбора за одбрану и унутрашње послове нам је одговорио да ће на наш захтев најпре контактирати Министарство одбране РС, а затим наредних дана сазвати и састанак одбора по овом питању.

Овај нечастан поступак не само да је изазвао контраефекат и револт код многих припадника већ и неповерење . Многи колеге, који су планирали да се вакцинишу, сада одустају из револта. Није проблем вакцина јер је већина свакако планирала да је прими, бећ је проблем присила и претње које су проистекле из издатих наређења.

Припадници Војске Србије се целог живота обучавају да заштите своју земљу и народ од угњетавања и силе било које врсте, зар неко мисли да ће им неко дозволити да се исте мере над њима спроводе?!

Наведено поступање није у складу са чл. 25 Устава Републике Србије и чл. 32 Закона о заштити становништва од заразних болести, којим није предвиђена обавезна имунизација за припаднике Војске РС. Не постоји ниједан други акт којим се у складу са чл. 33 цитираног закона одређује обавезна имунизација за ову категорију лица. На овај начин врши се повреда права физичког и психичког интегритета јер се припадницима Војске не даје могућност да слободном вољом одлуче да ли ће прихватити предложен план имунизације, а што даље води дискриминацији.

На описани начин врши се притисак и обавезна имунизација на посебну категорију лица, припаднике Војске РС, без законите одлуке и образложеног плана имунизације потврђеног од стране Завода за јавно здравље и Републичке стручне комисије за заштиту становништва од заразних болести.

Због свега наведеног, наш синдикат ће предузети законске процедуре против лица која су иницирала и која спроводе ове нечасне, противзаконите радње.

Адвокати нашег синдиката су дали препоруку, којом ће запослени у МО и ВС заштитити своја законска права. Информацију о препоруци можете добити преко наших синдикалних представника.

УЈЕДНО , КАО СИНДИКАТ ЗАПОСЛЕНИХ У ВОЈСЦИ, ПОХВАЉУЈЕМО СВЕ КОМАНДАНТЕ КОЈИ СУ ИСКАЗАЛИ ВОЈНИЧКУ ЧАСТ, КОЈИ НИСУ УЧЕСТВОВАЛИ У ОВОМ СРАМНОМ ЧИНУ И КОЈИ НЕ СПРОВОДЕ НИКАКАВ ПРИТИСАК НА СВОЈЕ ПРИПАДНИКЕ.

Ваш, војни синдикат Гвоздени пук.

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ