ПРЕДСТАВНИЦИ ВОЈНОГ СИНДИКАТА ГВОЗДЕНИ ПУК У ПОСЕТИ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

You are currently viewing ПРЕДСТАВНИЦИ ВОЈНОГ СИНДИКАТА ГВОЗДЕНИ ПУК У ПОСЕТИ НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Данас су представници војног синдиката Гвоздени пук били гости у Народној скупштини Републике Србије. Тамо су их дочекали и угостили господин ДАРКО др сци. мед. ЛАКЕТИЋ, Председник Одбора за здравље и породицу и члан Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања
и
господин Александар Марковић, Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове и члан Одбора за контролу служби безбедности и Одбора за дијаспору и Србе у региону.
Одржан је један конструктиван и веома пријатељски састанак на ком су наши представници изнели многе проблеме који муче запослене у МО и ВС претходних година а који се тичу горе поменутих Одбора у Народној скупштини Републике Србије.
Са господином Лакетићем је било тема о проблемима у војном здравству, накнади за ангажовање у Ковид систему, коју немају запослени у војном здравству као и плаћању партиципација за запослене у МО и ВС, које су неколико пута веће него партиципације цивила.
Са господином Марковићем су отворене многе теме из редовног живота и рада у војсци. Презентован му је проблем накнаде за превоз, која није реална и ограничена је висином додатка за одвојени живот. Проблем рада на одређено за професионалне војнике. Презентован је тежак живот професионалних војника, који не само да живе у неизвесности продужавања уговора на 3 године већ су у последње време све чешће изложени одлукама појединих команданата да им уговоре продужавају на по 6 месеци, чиме се додатно нарушава стандард војника, њихово психичко стање и воља да наставе службу у војсци. Став нашег синдиката је да се овоме што пре мора стати на пут и више размишљати о стандарду запослених него о сујети појединаца. Један од изнетих предлога, за бољи стандард и очување професионалних војника је и статус на неодређено односно стални радни однос у статусу професионалног војника, након неколико продужених уговора.
Као велики проблем је изнет и проблем обезбеђења војних објеката путем стражарског обезбеђења уместо чуварске службе, чиме се додатно оптерећују запослени а њихова ангажовања се повећавају уз минималне накнаде. Ово је још један од разлога одлива кадрова у војсци.
Изнет је и проблем не плаћања накнада за прековремени, ноћни и празнични рад у разним ситуацијама, које прописују закони а спречавају разне одлуке и лоши правилници.
Изнет је и проблем категорије цивилних лица у војсци, који су непрепознати у овом систему и изузети су од многих принадлежности, попут бенефицираног радног стажа, година за пензионисање, разних накнада на зараду и одбијања за боловање.
Договорили смо се са господином Лакетићем и господином Марковићем да им наредних дана, кроз један концепт доставимо све ове али и многе друге проблеме запослених у МО и ВС за које ће у Народној скупштини Републике Србије организовати Радне групе и покренути решавања у сарадњи са ресорним Министарствима.
Сматрамо да је ово био веома користан састанак за запослене у МО и ВС и да ће покренути решавање многих проблема, који годинама нису решени.
Ово је синдикат који се на све начине бори за побољшање стандарда запослених у војсци.
Немојте више држати главу у песку и бити незаинтересовани за рад синдиката. Не морате се ангажовати у самом раду синдиката уколико не желите, довољно је да подржите рад овог синдиката својим чланством.
Војни Синдикат Гвоздени Пук, увек у служби својим члановима и војном колективу.
КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ