САСТАНАК СА МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ

You are currently viewing САСТАНАК СА МИНИСТРОМ ОДБРАНЕ

Oдржан  je састанак Министра одбране са представницима нашег синдиката. На састанку су се дотакли многих тема и проблема и договорили се око њиховог убрзаног решавања. Разговори су се односили на статус и стандард припадника МО и ВС а предочени су и многи проблеми са којима се официри, подофицири, професионални војници и цивилна лица сусрећу током своје професионалне службе.
Нека од питања око којих су договорена брза решења су:
– Диверзантски полуоброк ће наставити и убудуће да се обезбеђује за сва радна места која је следовао и до сада а биће проширен и на многа друга радна места која су до сада испуштена а слична су.
– Због различитог тумачења по јединицама, биће прослеђено тумачење МО ка јединицама о начину коришћења диверзантског полуоброка које ће једино бити меродавно и неће моћи да се догађа у будуће да у једној јединици возач добије само за време ангажовања на задатку а у другој сваког дана проведеног на послу. У будуће ће возачи , који су постављени на формацијским местима возача, добијати бон сваког дана проведеног на послу а остали припадници који буду ангажовани на задацима вожње ће добијати бонове за дане у којима се буду ангажовали на таквим задацима јер нису постављени формацијски на та места.
– Један од кључних проблема је и уредба за превођење професионалних војника у подофицире. Уредба коју је Министарство одбране донело је потпуно јасна и не условљава ни године старости ни године стажа за професионалне војнике. Претходних дана се догађа да се у појединим јединицама доносе критеријуми са разних нивоа командовања , којима се ограничавају људи на старост преко 40 година живота или 10 година стажа, са чиме се министаљрство као и наш синдикат не слажу. Командантима је дата могућност да пределажу појединце за постављења на та места и нико не сме мимо уредбе да доноси своје критеријуме. Наш синдикат ће пропратити поштовање уредбе и у складу са тим адекватно реаговати у циљу заштите права запослених .
– Министар је истакао да се очекује повећање плата до краја године за припаднике МО и ВС и то, у складу са нашим досадашњим предлозима, нелинеарно.
– Затражено је од МО да се повећа бод за УТС и накнаду за решавање стамбеног питања јер годинама нису повећавани , добијено је уверавање од стране Министра да ће поново покренути то питање пред Владом јер је у претходних неколико наврата одбијен захтев.
– Због дезинформација у претходном периоду, са Министром смо потврдили да ће и убудуће припадници који буду решавали стамбено питање куповином јефтиних станова за снаге безбедности имати накнаду за решавање стамбеног питања.
– Било је речи о учешћу припадника у Мировним мисијама и законским одредбама које их спречавају да иду чешће у мисије иако постоји потреба . Министарство ће сагледати и потражити најбоље решење и за тај проблем.
– На захтев наших чланова, који су годинама заробљени у чиновима капетана, изнели смо проблем са КШУ за које су официри ограничени чином мајора и не могу се раније одшколовати. Министарство ће са Генералштабом сагледати и овај проблем и потражити најбоље могуће решење.
– Једно од питања су била и дефицитарна и специфична радна места у МО и ВС. Тако смо добили обећање од стране Министра одбране да ће сагледати могућности побољшања материјалног положаја припадника рода Јединица за ЕД и дати коефицијент за дефицитарна радна места попут оног који су добили војни пилоти и јединице специјалне бригаде у претходном периоду. Овом приликом било је речи и о проблему напредовања подофицира и официра у овом роду као и могућности повећања платних група јер су припадници и преко десет година заробљени у појединим чиновима и платним групама.
Било је речи о многим другим темама , попут проблема цивилних лица у војсци и здравственог особља и то ћемо решавати у наредном периоду.

Ваш, војни Синдикат „Гвоздени пук“