ЧЕСТИТАМО ВАМ ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

You are currently viewing ЧЕСТИТАМО ВАМ ДАН ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Војска Србије прославља свој празник 23.април, у спомен на дан када је 1815.године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
Војска Србије ове године празник дочекује ангажованија него у редовним околностима. У овом периоду услед пандемије Корона вируса, у ванредном стању Војска Србије пружа јаку подршку становништву на многим пољима.
Припадници ВС су ангажовани на обезбеђивању многих важних објеката и болница, учествују механизацијом и код дезинфекције бројних институција,обезбеђују кампове у којима су смештени мигранти, пружа подршку када је медицинско збрињавање у питању. Војно-медицинска Академија у Београду и Војна болница у Нишу тренутно примају цивилне пацијенте како би растеретиле Ковид болнице.

ЗНАЧАЈ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

Други српски устанак представља темељ за стварање српске државе и српске војске.
Као последица самосталности српске државе створена је стајаћа војска и установљена гарда, од 76 младића ,по стасу и угледу, из најбољих сеоских кућа.
Како је стварање стајаће војске,најпре од уписника а касније од солдата, прошло неопажено од Порте, Народна скупштина је озваничила назив Солдати. Уводе се први регрути, који су остајали у војсци десет година, имајући у виду да им рок службе није био одређен. Стајаћа војска живела је у касарнама и примала плату. Установљене су униформе , односно Мундири.

Живела Република Србија!
Живела Војска Србије! 🇷🇸

Ваш , Војни синдикат ” Гвоздени пук”

КО – СМЕ – ТАЈ – МОЖЕ