Проглашено ванредно стање на територији читаве Србије

You are currently viewing Проглашено ванредно стање на територији читаве Србије

Београд, 15. март 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је због ситуације са коронавирусом донета одлука о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је оваква одлука донета након вечерашњег састанка Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid 19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица вируса корона у Палати Србија, којем је председавао.

Он је истакао да је Србија од данас у рату против непријатеља кога мора да победи.

Састанку су присуствовали председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, као и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Присутни су били и министар здравља Златибор Лончар, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали, министар привреде Горан Кнежевић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Такође, заседању су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар одбране Александар Вулин, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, као и министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић.

На седници су били присутни и епидемиолог Предраг Кон, директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду Горан Стевановић, в.д. директора Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић и бивши директор Инфективне клинике КЦС Мијомир Пелемиш.

Састанку су присуствовали и градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник ПКС Марко Чадеж, као и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Вучић састали су се данас са представницима Министарства одбране, Министарства здравља, Министарства унутрашњих послова, безбедносних служби, Градске управе Града Београда и других институција које учествују у борби против коронавируса.

Такође, Вучић је данас разговарао са премијером Мађарске Виктором Орбаном о билатералним односима, међусобној подршци, сарадњи и солидарности у борби против епидемије, али и о мигрантској кризи и процесу евроинтеграција Србије.

Председник Србије je данас разговарао и са поглаваром СПЦ патријархом Иринејем.

Данашњи састанци уследили су након што је председник Вучић синоћ примио процену Министарства одбране да ризици и претње поводом пандемије коронавируса захтевају доношење хитних мера из надлежности председника Србије.